2011-10-25

Aftonbladet stjäl bilder, inte av misstag, utan mest hela tiden..

"Den 9-15 oktober 2010 var det krigsrubriker på kvällspressens löpsedlar.
Nyheten gällde en pappa som tillsammans med sina barn avvikit från ett bevakat umgänge på Junibacken i Stockholm. En uppslitande vårdnadstvist hade nått sin kulmen.
Aftonbladet drog stort på orden KIDNAPPADE, JAGADE, SÅ PLANERADES FLYKTEN tillsammans med pappans namn Osama. Till dessa rubriker behövdes även bilder, bilder som de inte hade.

Till Aftonbladets stora glädje hittade de bilder på "kidnapparen" Osama på Facebook. Det fanns många bilder att välja bland. De väljer en bild som särskiljer sig från de övriga, Osama ser arg ut och stirrar in i kameran. Denna passar givetvis utmärkt till krigsrubrikerna."

"Klockan 01:36 natten mot måndag den 11 oktober ringer telefonen. Det är en bildredaktör på Aftonbladet som nu förstått att bilderna de publicerat är Kristinas. Bildredaktören är stressad och vill få tillstånd att använda bilderna igen men det är bråttom då morgondagens tidning snart skall gå i tryck. Bildredaktören erbjuder Kristina 6 000 kronor i stället för, enligt honom, sedvanliga 1 000 kronor. Kristina säger blankt nej till vidare publicering och undrar vem som gett dem rätten att använda hennes bilder.

Trots Kristinas bestämda nej så fortsätter Aftonbladet att publicera hennes bilder."

Texten är från tidningen Journalisten. Samma nyhet på Newsmill, och ytterligare en med titeln Aftonbladet sätter själv priset på bilder stulna från facebook.



Nästa fall: Bildjakten!

Aftonbladet har en tävling som heter Bildjakten som går ut på att gissa platsen utifrån en bild. Men hur har Aftonbladet skaffat dessa bilder? Från flera håll rapporteras att bilderna är publicerade utan lov och/eller källa.
“Förra veckan hade de publicerat minst 10 bilder som bara var snodda rätt av från div. fotositer. Helt utan lov och i vissa fall med en hel felaktig copyright-tagg.”, står att läsa i ett foruminlägg på Fotosidan.se.
“Så vitt jag vet har Aftonbladet inte bett mig om tillåtelse att få använda min bild i sin tidning.” skriver bloggen Lilla Paris.

Om det skriver dagens media Aftonbladet anklagas för omfattande bildstöld.




Och inte är det så att det är så jävla noga att bilden har relevans. Eller vad sägs om att illustrera trakasserier med en bild från ett.. bröllop?

"Ungdomsgänget hade lagt ut bilder från trakasserierna på Youtube. Aftonbladets bild kommer också från Youtube, men från ett bröllop."

Dagens media: Aftonbladet illustrerade trakasserier med stulen bröllopsbild.

Om de ville betala för sig, för den stulna bilden? Näedu.. Inte trots många försök...


Jan Helin, chefredaktör för aftonbladet - "Jag kan bli utbytt från den ena dagen till den andra.". Kanske inte vore så dumt.. 3 av 4 medarbetare på aftonbladet tror på en mörk framtid.. kanske inte så konstigt.

Inga kommentarer: