2005-12-16

Vad har Persbrant och Jackson gemensamt?

Ja, förutom förnamnet så är de hemskt älskade av expressen.

Den 10/12 hade Michael Jackson enligt expressen tagit en överdos (artikel). Den 11/12 hade han mått bra i en vecka (artikel). Michael fick en hel löpsedel själv.

Mikael Persbrandt hade enligt expressen överdoserat alkohol och blivit inlagd för akut alkoholförgiftning. Den artikeln verkar vara bortplockad helt. Inte desto mindre är den föremål för en stämning. Mikael fick också en hel löpsedel själv.

Gemensamt för de här artiklarna är att jag inte kan hitta dem med expressens egen sökmotor för artiklar. Däremot hittar jag en massa andra artiklar. Har expressen månne partiella problem med sökmotorn, eller censurerar de?

Mikael Persbrant skrev en debattartikel om pressetik som heter "Journalist-grisarna lider av masspsykos". Kände de sig träffade? Är löpsedeln om alkoholförgiftning en hämnd?

Här hävdar han att allt om alkoholförgiftingen är lögner. Chefen för behandlingshemmet Alfagruppen där han påstås ligga inlagd, Gunnar Berggren, anser också att Expressens artikel är lögn.

Hoppas Michael Jackson får nys om den första artikeln, så det inte bara är Persbrandt som stämmer expressen.

Edit1: Expressen sätter munkavle på sina anställda i persbrandtaffären.
Edit2: Expressen ber förbehållslöst om ursäkt. Rätt många dagar för sent.
Edit3: Expressen får kritik från sina egna, och Otto svarar på kritiken.
Edit4: Boyahed ber expressens chefredaktör Otto om ursäkt.
Edit5: Elisabeth Tarras-Wahlberg, informationschef på hovet om expressens lögner.

Persbrant ska enligt flera källor gå vidare med stämningen, trots ursäkter. Och Otto tänker inte avgå.

Vi tackar för länktips!

17 kommentarer:

Mattias sa...

Vilken bra blogg.

Faidros sa...

Tackar!

Anonym sa...

Adressen till artikeln som nu är borttagen är:

http://expressen.se/index.jsp?d=10&a=488780

Vi får väl se om den dyker upp igen vid ett senare skede.

Redaktörn sa...

Som fd kvällstidningsmakare blir jag ofta trött på allt slentrianmässigt gnäll på kvällstidningar. Men visst, den här gången är Expressen ute och cyklar.

Men är det bara kvällstidningar i drevet? I dag ägnar DN en artikel åt att återge de felaktiga ryktena (enligt principen ”Läs skandalpressens illvilliga lögner och förfäras”), berätta om Persbrandts planer på att stämma Expressen och i förbifarten upplysa om att Expressens reporter är åtalad och misstänkt för ett brott som inte har ett skit med Persbrandt att göra.

Kan det vara så att även fina människor som tycker att kvällstidningar är förskräckliga är intresserade av kända människors privatliv?

Faidros sa...

Redaktörn har en poäng.

Faktum är att jag och vipere, vi som står för veckovis, har som tanke bakom det här att kritisera TIDNINGAR. Inte bara kvällspressen. Dock så har vi nästan bara hittat material i kvällspressen.

Skvaller om kända människor är nog intressant för de kända människornas fans/antifans. Och det säljer helt uppenbart lösnummer. Såpass att man kan tänka sig att riskera stämningar för en bra rubrik.

Vi FÖRSÖKER gnälla på vad som SKA gnällas på, och inte göra det slentrianmässigt. Och de dagar jag lider av hybris tror jag att det kanskekanske gör att vi gör litelite nytta. Andra dagar tycker jag bara om det jag/vi gör! :)

Jakob sa...

Expressen ljuger hejvilt helt enkelt.

dr. edam sa...

faidros: Ni borde uppmärksamma när någon gör något bra också. Att bara gnälla brukar inte leda någonvart (om ni nu vill det dvs)

Gillar er blog för övrigt.

vipere sa...

Henrikvilen
Bra att du påminner oss, det stämmer nog tyvärr att det är ont om beröm. Vi har internt diskuterat just ämnet positiva inlägg.
I början av 2006 kommer vi att presentera en skriven policy för vad vi skall skriva om.
Och viktigare vad vi INTE skall skriva om.

MVH:Vipere på veckovis

Pinjol sa...

Kors i taket!

Expressen.se ber Persbrandt om ursäkt

Faidros sa...

Ja, den där ursäkten var oväntat! Själv tycker jag att den borde kommit typ dagen efter.. men ändå rätt bra! Man undrar om de är rädda för fängelsestraff för grovt förtal?

pinjol sa...

Expressen får kritik av sina egna

... och Otto svarar på kritiken.

Mycket bra och intressant blogg!

Anonym sa...

Notera Ottos ordval:
"Att medier medvetet publicerar fejkade uppgifter är mycket ovanligt och när det händer får det allvarliga konsekvenser, vilket till exempel var fallet på New York Times."
Han syftar säkert på Jason Blair, som var medveten om att det hela var fel. Men det var inte redaktörerna som släppte igenom det hela medvetna om.
Visste Risberg (reportern som skrivit om Persbrant och är åtalad för att ha utgett sig för att vara polis mm) att han hade fel? Om det var så, har Otto själv nu sagt att han borde avgå...

Anonym sa...

Och Boyahed ber Sjöberg om ursäkt...

deep|ed sa...

Bara en liten grej - hur stavar han Mikael egentligen?z

yastory sa...

Hur många tips får ni in per vecka?

vipere sa...

Det ramlar in tips nästan dagligen. Så vi har gott om uppslag det är mer tiden som jag inte har.
Men tips får vi aldrig för mycket av, så tipsa gärna mer.

Vipere på VeckoVis

karolina lassbo sa...

Jag väntar med spänning på rättegång och domslut i målet! Heja JK!