2005-11-20

Seriöst: Aftonbladethistorik


Aftonbladet grundades 1830 av Lars Johan Hierta. På den tiden var det en tidning som kämpade hårt för yttrandefriheten. Kung Karl XIV Johan gjorde vad han kunde för att stoppa tidningen. Han använde indragningsmakten, och Hierta startade ett nytt aftonbladet. Det nya aftonbladet, det andra aftonbladet, det tredje aftonbladet osv. 26 olika aftonbladet blev det totalt!

Idag är aftonbladet etablerat, och behöver inte kämpa för sin existens. Men de skriver ändå på sin historiksida att "Hiertas koncept för Aftonbladet håller. En tidning för den breda läsekretsen som ska roa och samtidigt granska samhälle och makthavare. Allt för att förbättra samhället."

Fast för en simpel veckovisskribent känns det ändå som om det var länge sedan Hierta levde.

Edit: Länk innehållande KOMPLETT scan av den första aftonbladettidningen!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag väntar fortfarande på statistik om hur ofta Aftonbladet använder ordet "rasar" i sina rubriker och om dom rent utav ahr copyright på ordet.

Faidros sa...

Tack för iden! Statistik klar! :)

Östermalmsräven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

hej! du, jag har inte läst igenom din blogg ord för ord, ha ha, men tycker att den behövs.
Har du tagit upp de köpta löpsedlarna? Jag känner en snubbe som jobbar på en reklam byrå.. han sa att dom ofta får uppdrag av aftonbladet... typ om "bästa lådvinerna" ..ofcourse i samarbete med systembolaget... annat kan vara att sälja ett visst läkemedel.. jag är inte så insatt, men tydligen handlar det om att få läsarna att tro att det handlar om aftonbladets ståndpunkt, men det i själva verket handlar om köpta löpsedlar(av företag) vet du något om detta?

karolina lassbo sa...

Det är säkert sant det där med reklambyråerna, skulle inte förvåna mig. Men annars verkar de klara löpet så bra själva på redaktionen. Fejkade löpsedlar är också grymt! Lätt att fixa själv ifall man har lite kunskaper.

Faidros sa...

Om någon sitter på info om det där med köpta löpsedlar tar jag GÄRNA emot ett mail! veckovis@gmail.com