2011-12-23

Bildhäleri

Dagens media skriver om kungabilden, den som skulle bevisa att kungen varit på stripklubb som blev stulen från Vertigo förlag, och senare vidaresåld till tyskland. Vertigomannen Carl Michael Edenborg är fullt förståeligt lite sur på expressen..

Edenborg (CME) med Picture Alliance i Tyskland:

CME: Have you sold this picture to any german magazine?
PA: Actually, at the moment, we haven’t sold it to any german magazine. We have one interested client but, we have to wait.
CME: So, it is open for any german magazine to buy it from you?
PA: (Paus) We talked to Expressen, and they gave us the rights. So…
CME: Ok. Very good. 

– Generellt sett kan jag säga att vi följer de lagar och regler som finns. Och eftersom vi inte har gjort något dataintrång så kommer det inte att bli något av den anmälan, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till dagensmedia.se.

Vertigomannen: Thomas Mattssons heder.
Dagens Media: Expressen polisanmäls för häleri

Vidare: Mårten Schultz, professor i civilrätt: Expressens hantering av kungabilden väcker flera frågor: Hur vet vi att det inte är uppgiftslämnaren som manipulerat bilden? Vem har upphovsrätten? Och finns det någon sanning bakom misstankarna att ett kapat epostkonto ligger till grund för publiceringen? Hela artikeln på Newsmill.

Mediebruset pratar om bilderna de också.

Det är inte bara aftonbladet som kan det där med att glida på reglerna när det gäller bilder..

(för övrigt undrar jag varför kvällspressen kommer undan sånthär när privatpersoner utan vinstinstresse ständigt åker fast i upphovsrättsmål)

Inga kommentarer: