2006-03-31

Det är inte en tidnings främsta uppgift att ta hänsyn till en polisutredning.

Expressen har publicerat bilder på en misstänkt Hagaman, inte en dömd Hagaman med motivationen att bevisningen är så stark. DNA skojar man inte bort.

Poliserna som arbetar med att utreda Hagamannens brott har ännu inte hunnit hålla någon konfrontation där de drabbade kvinnorna får se den misstänkte mannen tillsammans med flera andra.

"Jag tycker det är häpnadsväckande att Expressen publicerar bilden på den misstänkta Hagamannan och därmed förstör delar av brottsutredningen. För flera av de drabbade kvinnorna kan en konfrontation med gärningsmannen vara det som krävs för en fällande dom. I och med publiceringen riskerar tidningen att förstöra den möjligheten", säger säger justitieutskottets ordförande Johan Pehrson

Hur stor roll spelade det att Lisbeth Palme sett bilden på Christer Pettersson i tidningarna innan konfrontationen? Håller DNA-bevisen i alla fall, i haga-fallet? Vet man vilka av våldsbrotten som begåtts av den misstänkte hagamannen, eller kan det vara fler misstänkta?

Vem tänker på frun och barnen? Får de hjälp till ett nytt liv, på en ny plats efter expressens framfart, eller får de 5000 i skadestånd och en klapp på axeln?

Etiska regler för press, radio och tv.
Expressens Otto Sjöberg om saken (rubriken på detta inlägg kommer härifrån)
Expressenartikel om hagamannen
Aftonbladetartikel om "33åringen"
DN om att bildpubliceringen kan skada utredningen
Dagens media om publiceringen
Resume säger att Expressen sålde 30 000 på att hänga ut Hagamannen

7 kommentarer:

Nina Hellman sa...

All vinst Expressen går med iomed detta borde gå till de (bla. de två små barnen o familjen) som ofrivilligt dragits in i detta. Det kommer aldrig ske och Expressen är inte vatten värda i mina ögon. Gam-journalistik på hög nivå.

fredrik sa...

otto sjöberg ser precis ut som en våldtäktsman

Joshua_Tree sa...

Ungefär hela Sveriges mediavärld gjorde exakt samma sak när Lennart (kannibalen i Gävle) greps. Då var det väldigt tyst med kritiken. Jag förstår inte varför folk missade det, men är upprörda nu.

Anonym sa...

Självklart är det förkastligt av expressen att gå ut med namn och bild innan han är dömd. Men jag fattar inte vad polisen håller på med som lämnar ut uppgifterna innan de gjort vittneskonfrontation, man kan inte lasta expressen för polisens misstag. Polisen borde ju veta bättre än att sabotera sin egen utredning.

Fahle sa...

Men lämnade verkligen Polisen ut den infon? Det var ju ganska många som förstod vem det var ganska snabbt efter gripandet.

Gurkan sa...

Skitsamma om polisen lämnade ut eller inte. Uthängningen är ett faktum ändå!

Anonym sa...

ano: så du menar att det är polisen som ska lastas när själva problemet heter expressen, och vad den är beredd att göra? det är ju knappast en förståndshandikappad liten jynta vi pratar om. dom vet vad dom gör. du menar att vi bara ska acceptera att det är såhär, när det inte ens är någon allmän samhällstendens, utan heter EXPRESSEN. enbart.
att tänka så som du gör är att kapitulera för något som inte ska tolereras, och som är det enda egentliga problemet.